Project omschrijving

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300918

De tuinwijk Klein Rusland werd opgetrokken tussen 1921 en 1928 naar ontwerp van architect Huib Hoste en landschapsarchitect Louis Van der Swaelmen. De wijk is opgebouwd volgens een centrale as, met pleintjes, bredere en smallere straten, waarbinnen gebouwen van meerdere typologieën en functies hun plaats vinden.

Aan het grootste plein, het Kardinaal Mercierplein, staat de dubbelwoning met huisnummers 15 en 16. Het gaat om twee aaneengebouwde woningen in spiegelbeeld. Beide woningen zijn (net zoals de meeste andere op de site) geconstrueerd in asbeton, een materiaal waarin hoogovenslak wordt gemengd met cement en gestort in bekistingen met uitsparingen voor de gevelopeningen. Het geheel kreeg een binnen- en buitenbepleistering.

Het asbeton is een bijzonder capillair actief materiaal, hetgeen vochtproblemen kan verklaren. Bovendien gaat het om een zeer licht materiaal, waardoor de muren een niet onbelangrijke thermische weerstand krijgen, wellicht een stuk beter dan baksteenmetselwerk van dezelfde dikte. Aan de andere kant zorgt het lichte, thermisch weinig inerte, asbeton ervoor dat het binnenklimaat veel sterker zal fluctueren met wisselende weersomstandigheden.

In de jaren 1950 werden de meeste woningen voorzien van een bakstenen buitenparament, mogelijkerwijs omwille van vochtproblemen (regendoorslag door gevels), maar hetgeen naar verwachting voor de rest niet bepaald veel wijzigde inzake het thermisch gedrag van de gebouwen.

In het kader van dit project werden relevante karakteristieken van deze woningen onderzocht:

  • Karakterisering van het binnenklimaat (weliswaar beperkte representativiteit, aangezien er geen bewoning is)
  • Karakterisatie van vocht in de muren, zowel continue monitoring als steekproefsgewijze metingen.
  • U-waarde metingen.